Books

[Dutch] Simone van der Vlugt: De kaasfabriek

52868252. sy475

Auteur: Simone van der Vlugt
Genre: Historische roman
Pagina’s: +- 381
Uitgegeven: Ambo|Anthos, Amsterdam, September 2020

Synopsis (kaft):
Amsterdam, 1892. Lydia rouwt om de dood van haar ouders, die kort na elkaar zijn overleden. Ze heeft hun huis in Amsterdam en buitenhuis in Purmerend geërfd. Ondanks het verlies zit ze vol ideeën voor de toekomst en voor het uitvoeren van haar vaders plannen: een moderne kaasfabriek beginnen, op stoomkracht en met een hoge productie. Maar als vrouw alleen mag ze geen onderneming starten: ze moet samenwerken met een moderne boer uit de omgeving, Huib Minnes. Samen bouwen ze de grootste kaasfabriek van Noord-Holland.
Antwerpen, 1914. Nora, de dochter van Lydia, trouwt met Ralph Reymaekers en het paar vestigt zich in de havenstad. Na een ernstig conflict met haar moeder over haar afkomst is Nora blij weg te zijn uit Waterland. Maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en moeten ze in een gruwelijke nacht vluchten uit Antwerpen. Hoe zal de toekomst eruit komen te zien voor deze vooruitstrevende vrouwen?

Oké, blijkbaar ben ik dus wegens onverklaarbare redenen aangetrokken tot heftige boeken deze maand?
Lang verhaal kort: wat begint als een recept voor romantiek en een ontspannen leeservaring eindigde in het soort van tegenovergestelde… Het semi-romantische scenario van het eerste deel van het boek kwam abrupt tot een einde in het tweede deel. Nu zou je kunnen zeggen: ‘maar, Cindy, eerlijk is eerlijk, dit had je moeten zien aankomen’. Ja, dat klopt…

Het verhaal speelt zich af in de 1890’s tot 1915, met name in Amsterdam, Purmerend, Antwerpen en Veurne.

“’Geef de kat geen cake, An. Dat is niet goed voor hem,’ zegt Nella […]” Pagina 103.

Waar de bovenstaande quote zo’n beetje de heftigheid van het eerste deel van het boek weergeeft. Na het semi-tragische begin van het boek zijn voor de eerste 135 pagina’s (ofzo) is dit zo ongeveer het meest heftige. Er vindt een lichte omslag plaats rond pagina 135, waarin ook de personages in het boek een realiteit’ check krijgen. Het is niet al te schokkend – eerlijk, de oplettende lezer ziet het al mijlenver aankomen – maar toch geeft dit de opzet voor alles dat volgt. Vanaf dit moment schijnt het verhaal al licht om te slaan; de romantiek verdwijnt en maakt plaats voor alles dat mensen door de tijd heen heeft beïnvloed: (plichts)gevoel. Van het een komt het ander, en als de tijd verstrijkt wordt het verhaal ook beïnvloed door historische evenementen. De volgende quote geeft uitermate prima weer wat er in het tweede deel verwacht kan worden:

“’De Duitsers staan aan de grens. Het is oorlog,’ zegt hij.” Pagina 251.

Ja ja, het staat om de omslag, maar ik had het niveau van detail niet per se verwacht. Het tweede deel van het boek is zeer levendig weergegeven en staat bijna in compleet contrast met de semi-idyllische start van het boek. Het is door de details dat ik begreep hoe en waarom hoe personages veranderden en groeiden door de gebeurtenissen in het tweede deel van het boek. De details maken dat het tweede deel niet iets is als: ‘er waren veel bombardementen en ze verloren hun huis, waarna ze snel weggingen naar een veilige omgeving.’ Nee. Je mee wat voor beweegredenen een persoon kunnen beïnvloeden om zijn of haar woonplaats te verlaten. Ondanks dat het grootste deel van de focus karakters van een hoge komaf is, haalt de realiteit ook hun in. Niemand is onschendbaar en dat komt zeker naar voren in dit verhaal. Daarnaast vind ik het geweldig dat er niet alleen aandacht wordt besteed aan de grijpende scenes (e.g. de toestanden in een hospitaal aan het front), maar ook aan de mensen die thuis zitten en in angst wachten op woord van hun dierbaren. Woord dat wellicht nooit komt.

Al met al vond ik het verhaal zeer aangrijpend. In het geheel gaf het boek ook weer hoe er in de toenmalige samenleving werd omgegaan met technologische (industriële) en sociaal/culture veranderingen. Ook gaf het een beeld van de opkomst van de vrouwenbewegingen in Nederland zonder hier té diep op in te gaan. Hiermee voegde deze delen van het verhaal toe aan het geheel in plaats van dat zij ervan afleidde. Overigens vond ik ook de schrijfstijl van Simone van de Vlugt, na een korte wenperiode, erg prettig. Ik raasde door het boek heen! (It’s Greased Lightnin’?) Ondanks dat er hier en daar momenten waren dat ik dacht ‘is dit echt nodig?’, heb ik enorm van dit boek genoten.

Ik waardeer dit boek dan ook graag met 4 sterren! Op naar mijn volgende avontuur!

Heb jij ook dit boek gelezen? Zo ja, wat vond jij ervan? Zo nee, zou je het misschien willen lezen? Laat je reactie achter in de comment sectie beneden!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s