Books · Geen categorie

[Dutch] Dineke Epping: Op de vleugels van de wind

24531735

Auteur: Dineke Epping
Genre: Historische Roman
Pagina’s: 544
Uitgegeven: Voorhoeve, Utrecht, 2014.

Kaft tekst:
Vier jonge mensen beginnen een nieuw leven in Amerika.

Engeland, 1856. De toekomstplannen van de welgestelde Katie Shellesdale vallen in duigen als uitkomst dat haar vader betrokken is bij een grootschalige fraudezaak en haar vriend hun verloving verbreekt. Wanneer Katie een uitnodiging krijgt om de bruiloft van haar penvriendin in New York bij te wonen, grijpt ze deze kans om aan haar geruïneerde leven te ontsnappen. Tijdens de overtocht naar Amerika ontmoet Katie de gelovige Jim Watson en Ierse Scott en Megan. Tussen hen ontstaat een ongewone vriendschap. Ook Jim heeft redenen om een nieuw leven te willen beginnen. Redenen die hij liever verborgen houdt…
Als Jim en Katie in Amerika te maken krijgen met teleurstellingen en tegenslagen worden hun geloof en hoop op een betere toekomst flink op de proef gesteld. Lukt het hen om af te rekenen met de schaamte, haar en leugens van hun verleden? Is een nieuw begin daadwerkelijk mogelijk?

Voor ik begin aan mijn review wil ik eerst zeggen: ja, ik ben een cover snob. Als de kaft mooi is, en de tekst op de achterkant staat me aan, ben ik sneller geneigd om het boek op te pakken. En eerlijk is eerlijk, deze kaft spreekt wel echt tot de verbeelding. Het schip, de zee, de mooie roze tint die mogelijk de lucht op de late avond kan voorstellen, en natuurlijk het gezicht van onze lieftallige juffrouw Katie Shellesdale… ach, wat kan ik zeggen… ik was gewoon verliefd geworden op die kaft.

Nu door naar de orde van de dag: het review.
In het eerste hoofdstuk maken we onwetend kennis met de twee hoofdpersonages. Al staat er op de achterkant dat we in dit verhaal vier mensen volgen, beslaat het verhaal in werkelijkheid eigenlijk alleen 2 personages: Katie en Jim. Scotty en Megan worden dan wel verder uitgediept dan andere personages, echter blijven zij onderdeel van het verhaal in relatie tot Katie en Jim.
Tijdens onze kennismaking leren wij dat Katie en Jim twee zijden van een medaille zijn: de ene is een kansloze jongeman die niets in zijn leven aangereikt heeft gekregen, de ander is een rijke juffrouw met kansen en mogelijkheden die maar weinig anderen krijgen. Toch belanden beiden door externe omstandigheden op de boot richting Amerika. Beiden zien de bestemming dan ook als de oplossing voor al hun problemen. Niets blijkt minder waar te zijn, en dat is precies wat in mijn ogen dit verhaal goed maakt. Ondanks hun hoop en optimisme is er een harde realiteit aanwezig in dit boek, en beiden ondergaan zo hun eigen beproevingen voordat zij eindelijk de plek vinden waar zij zich thuis voelen. Niet alleen waren de personages van Katie en Jim levendig beschreven, ze vormden zich tot complexe figuren in hun interactie met hun sociale en economische omstandigheden.

Ik vond het zeker een pluspunt om te lezen dat het ‘alles is groener aan de andere kant’ visioen dat beiden deelden totaal werd weggevaagd (voor de een sneller dan voor de ander). Het enorme verschil in sociale klasse wordt ook goed neergezet; de glamour van de hoge sociale klasse tegenover de barre levensomstandigheden van de lagere klasse. Een ander pluspunt vond ik ook dat de schrijfster binnen de klassen zelf ook contrast laat zien. Ondanks dat de hogere klasse rijkdom en luxe in overvloed ter beschikking heeft, zijn de mensen zelf vaker dan niet egoïstisch, corrupt, en asociaal. Veel van hun getoonde goedheid bestaat alleen uit schijn om reputaties hoog te houden. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar het contrast binnen de klasse wordt goed neergezet. Het tegenovergestelde vindt plaats binnen de lagere klasse. Ondanks dat er een groot aantal betrokken is bij illegale activiteiten, of zich uitleven in de kroegen, zijn de meesten hardwerkende figuren die voor hun familie willen zorgen. Zij proberen het beste te maken van hun omstandigheden. Dit boek laat zien dat schijn een hele grote invloed heeft op het perspectief van mensen.

Ondanks dat de personages goed zijn neergezet, er zeker een realiteit is binnen het verhaal, en het boek ook tot denken aanzet, hebben twee factoren mijn review van dit boek enorm beïnvloed: de hoofdstuk indeling en de godsdienstige ondertoon. Allereerst de hoofdstuk indeling. De schrijfster koos voor een soort dag-voor-dag beschrijving. Dit werkte op zich goed; het bracht structuur en geen verassingen betreft tijdlijn. Helaas maakte dit sommige stukken ook iets langdradig waardoor een deel van de ontwikkeling van de personages pas in de laatste +- 150 bladzijden plaatsvond. Het zorgde ook voor herhalingen van zetten en gedachten die niet altijd even nodig waren voor het verloop van het verhaal. Het einde voelde naar mijn idee ook enigszins abrupt, juist toen ik benieuwd werd naar hoe alles verder zou verlopen.
Mijn tweede punt is de godsdienstige ondertoon. Dit is volledig mijn perspectief, en ik probeer op geen manier iemand aan de vallen, maar ik vond het soms een beetje te. Tijdens het lezen van reviews op Goodreads kwam ik een review tegen dat dit book een ‘christelijke roman’ noemde. Ik dacht ‘maar dat is toch best logisch gezien de negentiende-eeuwse setting?’. Het bleek dat het iets verder ging dan alleen dat. Misschien dat het komt omdat ik zelf niet godsdienstig ben opgevoed, maar soms voelde de religieuze toon iets te dik aangebracht. Hoewel het op sommige momenten wel paste bij het personage en de setting, was dit niet altijd het geval. Ook zorgde het wel voor herhaling, wat soms een beetje op mijn zenuwen ging werken (met name met Jim om eerlijk te zijn).

Ook al las het boek meestal prettig, geef ik dit boek toch 3 sterren. Helaas werd het door de hoofdstuk indeling soms wat langdradig en was er vanuit verschillende oorsprongen een herhaling van zetten en gedachten die niet altijd (in mijn optiek) even toevoegend waren aan het verhaal. Toch wil ik ondanks mijn opmerkingen toch zeggen dat het boek interessant is om te lezen. Het presenteert een beeld van de negentiende-eeuwse samenleving waarin niet alleen de rijkere klasse centraal staat. Het boek geeft je ook zeker het een en ander om over na te denken en op te reflecteren. Daarnaast, misschien ervaren jullie mijn minpuntjes niet zo erg als ik, en kunnen jullie nog meer van dit boek genieten dan ik gedaan heb.

rating-system-e1431263690969.png (150×150)
rating-system-e1431263690969.png (150×150)
rating-system-e1431263690969.png (150×150)

Hebben jullie dit boek ook gelezen? Wat vonden jullie ervan? Laat jullie gedachten achter in de comment section!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s